TORBA YASADA NELER VAR
TORBA YASADA NELER VAR
GSMM Nizip Temsilcisi SMMM Cuma Özdemir,toplumun büyük bir kesiminin merakla ve heyecanla beklediği torba yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun’da ekonomik düzenlemeleri içeren 52 maddelik torba yasa teklifi kabul edildi.
2 BİN TL’DEN KÜÇÜK ALACAKLAR
15 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan 2000 lira ve altındaki alacakların da tasfiye edileceği “GSM kuruluşları, doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2000 liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilebilecek.”
COVİD CEZALARI
Pandemi döneminde Covid-19 önlemleri kapsamında maske takmama başta olmak üzere kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçildi. Ancak verilencezayı ödeyen kişilere de iade edilmeyecek.
SİCİL AFFI
Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023’e kadar borçlarını öder veya yapılandırırsa ‘olumsuz kayıtları’ dikkate alınmayacak. Bu işlemi yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai veya hukuki sorumluluk doğmayacak. Bu düzenleme sicil affı’ anlamına geliyor.
KYK FAİZLERİ
1 milyon 292 bin kişinin öğrenim kredisi, 26 bin kişinin de katkı kredisinde uygulanan faizler silinecek.
ÇALIŞANLARA ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ DESTEĞİ
İşverenlerin çalışanlarına elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1000 liralık kısmınıngelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.
İHRACATÇILARA “ÇİFTE PASAPORT”
Son 3 takvim yılı itibariyle yıllık ortalama ihracatı 500 bin ila 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1 yetkilisine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmektedir. “Düzenlemeyle ihracatı 500 bin dolar üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport verilecektir.”
EYT YASASI DÜZENLEMESİ
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili 2022 bitmeden bu konu yasalaşacak ve 2023’den itibaren hayata geçecek.
KUR KORUMALI MEVDUAT
Kur korumalı mevduat uygulaması 2021’de hayata geçirildi, Mart 2022’de işletmeleri kur korumalı mevduata dahil edildi. Süresi 2022 sonuna kadardı.Yasanın içeriğinde herhangi bir değişiklik söz konusu değil, yalnızca süreyi 31 Aralık 2023’e kadar uzatmış oluyor. Özellikle, işletmeler bilançolarında,aktiflerinde bulunan döviz mevduatlarını kur korumalı mevduata çevirdikleri takdirde elde ettikleri faiz geliriyle kur farkından ortaya çıkan kambiyo karlarını vergiden istisna haline getirmiş olacaklar.