Nizip'te zeytin hasadı 

Nizip'te zeytin hasadı 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Nizip'te hasat zamanı devam ediyor.

İlçenin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Nizip'te yetiştirilen zeytinlerin hasadına başlandı.

Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomi şehri Gaziantep, Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sırada yer alan Gaziantep’te hasat dönemi başlarken üretimi son yıllarda yüzde 50'den fazla artış gösteren ve kendine özgü yağlık türleriyle üreticisine ciddi ekonomik gelir sağlayan yüksek zeytin rekoltesi bu yıl çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Kente has olan “Nizip yağlık” türü zeytin üretiminin yaygın olduğu Nizip ilçesinde yılın ilk zeytin hasadı yapılırken yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen hasat döneminde, çiftçiler zeytin hasadı sevincini yaşıyor.

Zeytinde verimin geçen yıllara göre düşük olması peşin olması yetiştiricilerinin yüzünü güldürürken kentte Antep fıstığından sonra en önemli tarımsal geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor.

Hem damak zevki hem de yağ kalitesi açısından kendini kanıtlayan ve çok tercih edilen "Nizip yağlık" türü zeytinler zeytinyağı yapılıyor.

Zeytin hasadının başlamasıyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir çalışmanın ardından bahçelerden toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Zeytin hasadı için sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte zeytin bahçelerine gelen üreticiler, ilk olarak ağaçların altına büyük brandalarını seriyorlar.

Nizip İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ise saha kontrollerine aralıksız devam ediyor.