Eğitim Fakültesinde Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu ile Mücadele Eğitimi 

Eğitim Fakültesinde Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu ile Mücadele Eğitimi 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Eğitim Fakültesinde ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Nizip Sosyal Hizmetler Müdürlüğü işbirliğinde “Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu ile Mücadele” konusunda akademisyenler ve öğrencilere yönelik eğitim gerçekleştirdi.

Nizip Sosyal Hizmetler Müdürü Ömer Yıldız,  konuşmasında madde bağımlılığına başlama yaşının olmadığını belirterek, bağımlılığın çok küçük yaşlarda dahi görüldüğünü ifade etti. Yıldız,  “Bağımlılığın şu yaşlarda başlar diye tarama yapmak yerine bütün yaş gruplarının hedef olduğunu bilerek ona göre davranmak zorundayız. Şu anda dünyada yaklaşık olarak 29 milyon bağımlı var. Dolayısıyla ‘bir defa kullansam ne olur’, keyif için, arkadaş ortamında muhabbet için derken sigarayla başlayıp alkolle devam eden ve sonra keyif için, ortamı şenlendirmek için başlayan uyuşturucu kullanımı esrar, eroin ve diğer anfetaminler sonu gelmiyor. Bir kere başlamakla artık sonunu getiremiyorsunuz. Çoğu da arkadaş, akran gruplarıyla başlıyor. Siz de arkadaşlarınıza, akranlarınıza bunun yanlış olduğunu uyarmak zorundasınız” ifadelerinde bulundu.


“Şu anda dünyanın en tehlikeli şeyi nedir diye bana sorarsanız bağımlılık derim” diyen Gaziantep Üniversitesi Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı  Prof.Dr.Nihat Şimşek, lse konuşmasında, “Sadece uyuşturucu ve madde bağımlılığı değil aynı zamanda yeni yeni fark ettiğimiz teknoloji bağımlılığı gibi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı terörden daha mı az zararlı? Tam tersine en büyük bir terörizmdir ki, bu yüzden son yıllarda narkoterör terimini artık yaşantımızda kullanıyoruz. Narkoterör kelimesi rastlantısal olarak seçilmemiştir. Çünkü bu toplumsal olarak bir terör üretir. Aynı zamanda toplumu yok eder ve en önemlisi de terör odaklarının terörizm kuşaklarının da en büyük geçim kaynağıdır. Siz uyuşturucuyla mücadele ederken insanınızı, paranızı korumuyorsunuz aynı zamanda terörizmle de mücadele etmiş oluyorsunuz. İşte bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bütün birimleriyle, katmanlarıyla Cumhurbaşkanlığından en alt tabakadaki vatandaşına kadar herkes çok duyarlı. Çünkü bu bir devlet değil aynı zamanda toplum sorunudur.”

Şimşek, madde kullanımına başlamada yaygın gözlenen beş risk faktörü hakkında katılımcıları bilgilendiren Madde Bağımlılığı, bunların bireysel, akran, aile, okul ve çevresel faktörler olduğunu ifade etti. Şimşek, konuşmasının devamında, “Bağımlılığı engellemek her şeyden önce kişinin elindedir. ‘Hayır’ diyebilmek korunmak için çok önemli. Maddeye başlamak çözüm değil, bilakis çözümsüzlüktür. Mücadele programları ve koruyucu önleyici faktörler geliştirilerek ön plana çıkarılmalı. Risk faktörleri engellenmeli veya azaltılmalıdır. Bağımlılıkla mücadelenin başarıya ulaşmasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ortak anlayış ve dayanışma içerisinde olması önemli. Gençler bağımlı değil, bağımsız olmalı” ifadelerinde bulundu.