ASGARİ ÜCRET 

ASGARİ ÜCRET 

ASGARİ ÜCRET 

Asgari ücretin 2023 yılında ne kadar olacağı haftalardır gündemi meşgul ediyor. Ben ise miktarın ne olacağına değil alım gücünün ne olacağına bakarım. 2022 yılı için yüzde 50 oranında artış yapılmıştı ancak aradan geçen iki ay sonra yapılan artışın eridiğinin farkına varılmıştı ve Temmuz ayında ikinci kez artışa gidilmişti. 2022 yılında asgari ücret Ocak ve Temmuz dönemlerinde iki kez artmasına rağmen alım gücü hep düşmüştü. 2022 yılının bitmesine sayılı günler kala bu defa 2023 yılındaki asgari ücretin ne kadar olacağı tartışılıp duruluyor. Sendika temsilcileri, işveren temsilcileri ve hükümet yetkilileri toplantılarını tamamladı ve kurul kararının Cumhurbaşkanına sunulup fiyatın açıklanması kamuoyunda beklenmektedir. Ben rakamlara hiç değinmek istemiyorum sebebi ise yapılacak olan artışın asgari ücretlinin cebinde ne kadar kalacağıdır. Asgari ücret artışının akabinde 1 Ocak 2023 itibarıyla tüm ürünlere yeni zamlar demektir. Enflasyon oranının yüksekliği karşısında ezilen yurttaşlarımız yeni açıklanacak olan asgari ücret artışıyla birlikte yeni fiyat zamlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bugün asgari ücretli şehrimizde bin 833 adet ekmek alabiliyor ancak asgari ücrete yapılan artışın sebebiyle birlikte belki Ocak ayında daha fazla ekmek alacaktır ama ben ilerleyen tarihlerde ne kadar alacaktır diye merak ediyorum. Eğer yapılan artışla asgari ücretlinin alım gücü artmışsa bir sorun yok ama alım gücü düşmüşse yapılan artışın hiçbir fayda sağlamadığını görüceğiz demektir. 

Asgari Artış Yerine Alım Gücü Artırılmalı
Asgari ücrette artış yerine alım gücü nasıl artırılabilinir hesabı yapılmadıktan sonra verilen tüm artışlar yetersiz kalacaktır. Alım gücünün artması için maliyetlerin düşürülmesi ve yüksek enflasyonun makul seviyelere düşmesi gerekmektedir. Asgari ücretin açıklanmasıyla kısa süreli sevinçler oluşabilir ama bu sevinçlerin iki veya üç ay sonra hüzünle sonuçlandığını görebiliriz.
Sabit Gelirli Geçimde Zorlanıyor

Asgari ücretli, emekli ve memurlar maalesef sabit gelirli oldukları için yüksek enflasyon karşısında ezilmektedirler. Enflasyon rakamları ülkemizde TÜİK tarafından açıklanıyor ve şu an için yüzde 85 bandında bulunuyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren değerli kağıt, harçlar, cezalar maalesef yeni değerlenme oranına göre yani yüzde 123 civarında artış yaşayacaktır. Motorlu taşıt vergisi için Cumhurbaşkanı yüzde 50 indirim yetkisini kullanarak bu artışı yüzde 61,5 olarak belirledi. Tüm artışların bu oranda yapılması gerektiğini düşünüyorum aksi halde vatandaşlarımızı daha zorlu bir 2023 yılı beklemektedir