Zeytin hasadı başladı

Zeytin hasadı başladı

   
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Nizip'te hasat zamanı başladı.

İlçenin en önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığının yanı sıra kendine özgü yağlık türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Nizip'te yetiştirilen zeytinlerin hasadına başlandı.

Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomi şehri Gaziantep, Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Türkiye'de zeytin üretiminde 7’nci sırada yer alan Gaziantep’te hasat dönemi başlarken üretimi son yıllarda yağmurun az olması ve çeşitli sebepler nedeniyle rekolte yüzde 30 oranında olurken  bu yılda çiftçilerin yüzünü güldürmedi.

İlçeye has olan “ Nizip yağlık” türü zeytin üretiminin yaygın olduğu Nizip ilçesinde zeytin hasadı yapılırken yaklaşık 2 ay sürmesi beklenen hasat döneminde, rekoltenin düşük olması nedeniyle çiftçiler zeytin hasadı sevincini yaşayamadı.

Zeytinde verimin geçen yıllara göre düşük olması yetiştiricilerini üzerken Antep fıstığından sonra en önemli tarımsal geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor.

Hem damak zevki hem de yağ kalitesi açısından kendini kanıtlayan ve çok tercih edilen "Nizip yağlık" türü zeytinler zeytinyağı yapılıyor.

Zeytin hasadının başlamasıyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir çalışmanın ardından bahçelerden toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Zeytin hasadı için sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte zeytin bahçelerine gelen üreticiler, ilk olarak ağaçların altına büyük brandalarını seriyorlar.

El makineleri ile gün boyu bin bir zahmetle toplanan ve tane tane ağaçların altına serilen brandaların üzerine dökülen zeytinler, daha sonra da traktörlerle yağ yapılmak üzere tesislere gönderiliyor.

Zeytinler, tesislerde salamura ya da yağ olarak ayrılarak işleniyor. Bölge halkının bütün yemeklerde kullandığı zeytinyağının faydası da lezzetiyle yarışıyor.

Nizip ilçesinde zeytin hasadına başlayan üreticilerden Ahmet Öksüz, 2 ay önce sona eren Antep fıstığı hasadının ardından şu anda zeytin hasadına başlandığını ifade etti.

“Zeytin rekoltemiz düşük”

Nizip’te elde edilen zeytinyağının saflık, berraklık ve tadı konusunda çok özel bir ürün olarak öne çıktığını belirten Öksüz, “Zeytin hasadı başladı.  Rekolte yüzde 30 civarında,  Allah'a şükürler olsun zeytinimizin yağ oranı güzeldir. Bu sene rekoltemiz düşük ama zeytin ve zeytinyağı değer kazandı.” dedi.