'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı! Sirenler önlem için çaldı: Türkiye Düzce Depremi'ni yaşadı

'Çök-Kapan-Tutun' tatbikatı! Sirenler önlem için çaldı: Türkiye Düzce Depremi'ni yaşadı

Türkiye'nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde saat 18:57'de 'Deprem Anı Ülke Tatbikatı' düzenlendi. İlk kez yapılan tatbikat sırasında telefonlara mesaj geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Nizip'te de vatandaşlar deprem tatbikatına katılım gösterdiler.

Tatbikat, İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından 1999 Düzce Depremi'nin 23.yılı dolayısıyla planlandı. Amaç; Deprem anına ilişkin farkındalık oluşturmak. Bu kapsamda hayat kurtaran 'Çök-Kapan-Tutun' hareketi gerçekleştirildi.
Telefonlara mesajlar geldi, belediye ve cami hoparlörlerinden duyurular yapıldı. Televizyon ve radyo kanallarında uyarılar yayımlandı. 

Nizip Kaymakamlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda AFAD görevlisi tarafından tatbikat ve deprem anında uyulması gereken tedbirler ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Nizip Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar ve Nizip İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Gündeş katıldı. Saatler 18.57'yi gösterdiğinde ise toplantıya katılım gösterenler "Çök-Kapan-Tutun" yöntemiyle deprem anında uygulanması gereken tedbirleri uyguladılar. 

Ülke genelinde AFAD tarafından gönderilen Uyarı Mesajı ile 18.57'yi gösterince Türkiye Genelinde vatandaşlar deprem tatbikatını uyguladı. Nizip'ten de vatandaşlar duyarlılık göstererek tatbikatı evlerinde ve işyerlerinde uyguladılar.

Ülke genelinde ilk kez uygulanan tatbikat kapsamında, saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapıldı.
Televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlandı, vatandaşlar tatbikat sırasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda "çök kapan tutun" hareketini yaptı.
Haber Alma ve Yayma Sistemi'nden (HAY) verilen anonslar cami ve belediye hoparlörlerinden yayınlandı. Tatbikat esnasında vatandaşların panik olmaması için sirenler çalınmadı.