Adonis.com sahibi Tamer Çiçek, TÜRSAB Başkan adayı Gaziantep’te

Adonis.com sahibi Tamer Çiçek, TÜRSAB Başkan adayı Gaziantep’te
Adonis.com’un sahibi Tamer Çiçek, “Yeni Nesil TÜRSAB” sloganıyla Gaziantep Teymur Continental Hotel'te basın toplantısı yaparak Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Başkanlığı’na adaylığı ve projeleri ile ilgili açıklmalarda bulundu.
Nizip'ten Özyurt Turizm’in sahibi Mustafa Özyurt’un katıldığı toplantıya Gaziantep ve çevre illerden acente ve otel sahipleride katıldı.
Adonis.com’un sahibi Tamer Çiçek, “Yeni Nesil TÜRSAB” sloganıyla “değişim değil dönüşüm” hedeflediği basın toplantısında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği-TÜRSAB Başkanlığı’na adaylığını açıkladı. TÜRSAB, aralık ayında 25’inci olağan genel kurulunu gerçekleştirmeye hazırlanırken, başkanlığa aday olduğunu açıklayan ilk isim Yeni Nesil TÜRSAB hareketi lideri Tamer Çiçek oldu.
TÜRSAB YÖNETİMİ SORUNLARI ÇÖZEMİYOR
Tamer Çiçek “Türkiye’deki acentelerin ortak sesiyiz. TÜRSAB’ın mevcut yönetiminin acentelerin sorunlarını çözemediğini görüyoruz. Bu sorunları çözmek için aday oldum. Kendi çıkarları için hareket eden hiç kimseyle pazarlık yapmak üzere masaya oturmayız. Türsab’ta 20 yaşından 70 yaşına kadar üyeler var. Artık yeni nesil ile zihniyetin değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türsab’ın dönüşmesi gerektiğini hedefliyoruz.
DEVLETLE KAVGA OLMAZ
TÜRSAB’ta kangren haline gelmiş sorunlar bulunduğunu söyleyen Tamer Çiçek şunlari anlatti: ” Biz tüm kamu kurumlerıyla işbirliği yapmaya mecburuz. Yoksa çözüm olmaz? TÜRSAB’un mevcut başkanı gibi, devletle veya devleti yönetenlerle kavga ederek hiçbirşeyi çözemezsiniz. TÜRSAB kanununda değişiklik gerekiyor. Ancak kavgalı olduğunu jkişilerle bir araya gelemiyorsanız sonuç alamazsınız. Acentelerin menfaatine iyileştirici sonuçlar almak için müzakerelerin başlaması lazımdır. Biz her zaman her kamu kurumuyla yanyana olmak zorundayız ve olacağız.
MEVCUT YÖNETİM SADECE KONUŞUYOR
Zamanı gelince yönetimde yer alacak diğer arkadaşlarımızı tanıyacaksınız. Halen kendi imkanları ile teknolojiyi kullanmaya çalışan acentelere destek olarak turizmde oynadıkları rolü geliştirmek ve TÜRSAB’ı aktif hale getirmek istiyoruz.
Sektörün yıllardır kangrene dönüşmüş sorunları var. Mevcut yönetimin bunu çözmek yerine, yeni sorunlar yatttığını görüyoruz. Sorunların hepsini biliyoruz. Mevcut yönetim sadece konuşuyor ama çözmüyor. Biz sorunları çözmek için adayız.”
SEZON KASIM’A KADAR UZAYACAK
Tamer Çiçek, acentelerin hayatı konularını bildiklerini ve kendilerinin de aynı sorunları yaşadıklarını belirterek şunları anlattı:
“Daha çok otel doldurmak veya oteller dolu diye bakmakla turizmin iyi gittiği söylenemez. Acenteler başta olmak üzere turizmin tüm birimlerinin kazanması lazım. Sezonun Kasıma kadar uzayacağını düşünüyorum. Projelerimizle geliyoruz. Sağlık, eğitim, kamp-karavan fuarları gibi projelerimiz var. Ama soranlar önümüzde dağ gibi duruyor. Ulşytırma ile ilgili sorunlarımız var. Kendi aracımızla kendi turistimizi taşıyamıyoruz. Araçtaki turist sayısı tutmazsa hemen ceza yağdırıyorlar. Bu durumda TÜRSAB tüm başvuulara rağmen sessiz kalıyor. Gastronomi turizmi konusunda projelerimiz var.
Hac umre turizminde kayak sorunları var. Kontenjan sorunu yaşanıyor. Ayrıca adil dağıtım yapılmıyor. Bütün bu sorunları siliyor ve aramızda yer alacak arkadaşlarımızla çjözüm üretmek için planlar yapıyoruz.”
TAMER ÇİÇEK NELER YAPTı?
Turizm sektörüne 20 yıl önce kokartlı rehber olarak adım atan Tamer Çiçek, ilk dönüşümü kendi şirketinde gerçekleştirerek Türkiye’nin dijital acentacılık alanındaki ilk şirketi adonis.com’u kurdu. Air Arabia ve Flybaghdad havayolu şirketlerinin Türkiye Genel Satış Acentalığını yapan Çiçek, basın toplantısında “kendimizi değil acenteleri savunmak için yola çıkıyoruz. Bizimle birlikte olarak arkadaşların önemli vasıfları olacaktır. Hep birlikte, yarını bizler için güzel yapmaya çalışıyoruz” diyerek projelerini anlattı.
ÜÇ YILA KADAR ACENTELERİN AİDATLARI AZALACAK
Tamer Çiçek, TÜRSAB’I değiştirmek için değil, dönüştürmek için aday olduğunu belirterek, “Dünyada gelişen teknoloji ve dijitalleşme önümüze bunu getirdi. Son teknoloji metaverse’yi kullanıyoruz. Bunu TÜRSAB üyeleri arasında yaygınlaştırarak onlara daha hızlı ve daha kolay kazanç getireceğiz.
Sektörün tüm alanlarında hizmet verdiklerini belirten Tamer Çiçek, bu nedenle tüm sorunların farkında olduklarını ve Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak bu sorunların hepsi için çözüm ürettiklerini dile getirdi. Tamer Çiçek, TÜRSAB yönetimine geldiklerinde gerçekleştirecekleri gelir getiren projelerle kaynak yaratacaklarını ve en geç üç yıla kadar acentelerin aidatlarını azaltacaklarını söyledi. Tamer Çiçek, TÜRSAB’ın kuruluş amacının “acentelerin hak ve menfaatlerini korumak” olduğunu hatırlatarak , ‘İlerde yaratacağımız kaynaklarla acentelerin aidatını tamamen kaldırabiliriz” dedi.
ACENTELERİN YANINDA BİR TÜRSAB OLACAK
Tamer Çiçek, görevlerinin acentelerin yükünü hafifletmek ve onların önünü açarak, kazanmalarını sağlamak olduğunu belirterek “Şeffaf bir yönetim uygulayarak aentelerden uzak değil, acentelerin yanında bir yönetim hedefliyoruz. TÜRSAB sadece para alan değil, acenteleri para kazandıran olacaktır. Ayrıca acenteleri seçimden seçime hatırlayan değil, her zaman birlikte olan ve ortak sorunlara çözüm üreten bir yönetim olacağız”dedi.
ACENTELERE YAPıLAN BASKı SONA ERECEK
Yaklaşık 40 gazetecinin katılımıyla kendisine ait La Quinta by Wyndham İstanbul Oteli’nde projelerini açıklayan TÜRSAB Başkan Adayı Tamer Çiçek bizim yönetimimizde “Türsab’ta üye acentelere yapılan baskı sona erecek, Türsab acentelerin TÜRSAB’ı olacak ve acentelere destek gelecek” dedi. Kendi yönetimlerinde kişisel çıkarlar için hareket edenlerin yer almayacağını belirten Tamer Çiçek “Görev için geliyoruz” şeklinde konuştu.
TÜRSAB’I ÇAĞA UYGUN HALE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
“TÜRSAB’ı değiştirmek değil, dönüştürmek istiyoruz” diyen Çiçek, “Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak, seyahat acentalarının yaşadığı sorunları her koşulda çözmeyi hedefleyen, bahane üretmeyen, kamu ve özel kurumlarla kavga etmeyen, seyahat acentalarına sadece hizmet etmeyi ve fayda üretmeyi amaçlayan bir ekibiz.
YENI DESTINASYONLAR AÇACAĞıZ
Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Aydın gibi illerle 4,5 destinasyon olduğunu belirten, Tamer Çiçek, 81 ilin ayrı kültürel değere sahip olduğunu söyledi.
Tamer Çiçek, “Turizmde 30-40 milyar dolar yerine 100 milyar doları konuşacak potansiyele sahip bir ülkedeyiz. Ancak dünyanın bir çok ülkesini gezerek Türkiye turizminin satış ve pazarlamasını yapan acentelere TÜRSAB destek vermediği için geri kalıyoruz. Herkesin hedefi para kazanmaktır. Destinasyonlarda çevreye saygılı turizm ve yatırımları olmasını hedefliyoruz. Bu konuda TÜRSAB’a büyük görev düşüyor” dedi.
TÜRSAB’IN BELGESELE İHTİYACI VAR
Sinema’nın Türkiye’nin tanıtımı ve algı yönetiminde önemli olduğunu belirten Tamer Çiçek, “Dünya sinemasının liderleri ile işbirliği kurarak Türkiye’nin her ilinde özel bölgelerin plato olarak kullanılmasına öncü olacağız. ABD’de Hollywood, Hindistan’a Bollywood filmleriyle dünyaya hükmediyorlar. TÜRSAB’ın sinema ile Türkiye’nin bu şekilde tanıtımı ve büyük kazanç elde etmesi sağlanabilir. Sinema çalışmasında bir filmin 10 milyon dolardan fazla gelir getirdiğini unutmamalıyız. Bunu TÜRSAB öncülüğünde yaparsak gelirden acentelere destek payı çıkar” dedi.
Tamer Çiçek, yönetime geldiği zaman TÜRSAB’ın belgeselini çekmeyi hedeflediğini belirterek şöyle devam etti: “Geçmişte Türk turizmine hizmet edenlere ve halen yaşamakta olar turizmin büyüklerine karşı vefa borcumuz vardır. TÜRSAB için çekilecek bir belgesel gelecek nesillerin bu kişileri tanımasını ve onlara şükran duymsını sağlayacaktır. Hedeflerim arasında TÜRSAB’ın belgeselini çekmek var.”
KOMER, TÜRSAB ÜNiVERSITESI OLARAK GELİR GETİRECEK
Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi lideri Tamer Çiçek, yönetime gelince TÜRSAB tarafından yapılan, ancak kaderine terk edilen Kuşadası Kongre Merkezi-KOMER’i eğiüim, kongre ve etkinlik merkezi haline getireceklerin belirterek “Kurulacak TÜRSAB Üniversitesi, sektörün kalifiye eleman sorununa deva olacak. Kongre merkezi bölgeyi, kuluçka merkezi ise Türkiye’yi geleceğe hazırlayacak” dedi.
Çözüm önerilerini ve projelerini açıklayan Çiçek, başkan olması durumda ilk icraatın TÜRSAB’ın 35 milyon dolarlık yatırımla inşa ettirdiği ancak o günden beri atıl halde bulunan Kuşadası Kongre Merkezi’ni (KOMER) Turizm Merkezi’ne dönüştürmek olduğunu söyledi.
KOMER’E 100-120 MILYON DOLARLıK YATıRıM YAPILACAK
50 dönüm açık alandan oluşan bu merkezde kongre alanın yanı sıra sektörün en önemli ihtiyacı olan kalifiye eleman sorununa çözüm bulmak için yüzde 100 iş garantili TÜRSAB Üniversitesi’ni kuracaklarını belirten Çiçek şunları anlattı: “Bütün fizibilite çalışmaları yapıldı. Kurulacak fakültelerden, eğitim verecek öğretim üyelerine, sosyal alanlarından hizmetlisinin maaşına kadar her şeyi planladık. Üniversite bünyesinde Turizm Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Kültür ve Sanat Fakültesi olacak. TÜRSAB Üniversitesi günümüzde mantar gibi biten apartman üniversitelerine benzemeyecek. Bu üniversiteden mezun olan her öğrenci daha diplomasını almadan iş sahibi olacak. Diplomalı işsiz tabiri TÜRSAB Üniversitesi’nden mezun olan hiçbir öğrenci için kullanılmayacak
TURIZM MERKEZI OLACAK
Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:“Ayrıca bütün bu alanı Turizm Merkezi haline getireceğiz. İçinde üniversitenin yanı sıra kongre merkezi ve kuluçka merkezi olacak. Bu alan bölge ihtisas fuarlarına da ev sahipliği yapacak. Bugün böyle bir merkezi kurmak isteseniz 100-120 milyon dolarlık yatırım yapmanız gerekiyor. İşte Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak biz bu atıl kapasiteyi küllerinden doğuracağız.”
“DEĞIŞIM DEĞIL, DÖNÜŞÜM GEREKIYOR”
“TÜRSAB’ı değiştirmek değil, dönüştürmek istiyoruz” diyen Çiçek şöyle devam etti: “Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak, seyahat acentalarının yaşadığı sorunları her koşulda çözmeyi hedefleyen, bahane üretmeyen, kamu ve özel kurumlarla kavga etmeyen, seyahat acentalarına sadece hizmet etmeyi ve fayda üretmeyi amaçlayan bir ekibiz.
Birçok kişinin ağzına pelesenk ettiği gibi biz değişim için aday olmadık. Çünkü artık değişimin yetmediğini biliyor ve görüyoruz. Artık dönüşmek gerekiyor. Çünkü dijitalleşme ve sürekli gelişen teknoloji, dönüşümü zorunlu kılıyor. İşte biz, bu dönüşümü gerçekleştirmek için adayız” diye konuştu.
İş hayatında edindiği tecrübeyi sektöre aktarmak için aday olduğunu belirten Çiçek, “Acentalarımızın teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini görüyor ancak bu potansiyeli yeterince kullanamadıklarını gözlemliyoruz. TÜRSAB da bu konuda yönlendirici bir rol üstlenmiyor. Biz tüm acentalarımızın teknolojik gelişmeleri en iyi şekilde kullanabilmesi için TÜRSAB’ı dönüştüreceğiz. Böylece üyelerimize maksimum faydayı sağlamış olacağız”
TÜRKIYE’DEKI TÜM ACENTALARLA GÖRÜŞÜLÜYOR
Yeni Nesil TÜRSAB Hareketi olarak son üç aydır Türkiye’nin 15 vilayetine gittiklerini ve oradaki acentalarla bir araya geldiklerini belirten Çiçek, “Hala bir araya gelmeye de devam ediyoruz. Seçimlere kadar Türkiye’de gitmediğimiz şehir kalmayacak. Adının başında Türkiye olan TÜRSAB’ın uzun süredir görmezden geldiği Türkiye’deki tüm acentaların sorunlarına çözüm sunacağız” dedi.
TAMER ÇIÇEK’IN PROJELERI
Sektörün yaşadığı sorunları tek tek sıralayan ve çözüm önerilerini dile getiren Tamer Çiçek ilk etapta yapılacak projeleri şöyle özetledi::
-Sağlık Turizminde, aracı kurum olarak seyahat acentalarının daha etkin hale getirilmesi amacıyla etkinlikler ve gerekli yasal düzenlemeler için çalışacağız.
-Eğitim Turizminin seyahat acentaları aracılığıyla yapılması için gerekli yasal çalışmalar ile pazar yapılanmasında etkin rol alacağız.
-Ülkemizin doğal ve kültürel zenginliklerinin değerlendirilmesine hizmet edecek Sinema Turizminin geliştirilmesinde aktif rol alacağız. Türkiye’nin uluslararası film endüstrisi için bir cazibe merkezi olarak algılanmasını sağlayacağız.
-Turizmde destinasyonlar için oldukça önemli çekici ve cazibe unsurlarından biri olan yöresel kültür ve sanat etkinliklerini destekleyerek Festivaller’le turizmi çeşitlendirecek, daha çok yerli ve yabancı turistin gelmesine, bu yolla turizmin geliştirilmesinde aktif rol oynayacağız.
-İnanç Turizmi kapsamında sadece Hac ve Umre turizmi yapan seyahat acentalara yeni yatırım yolları göstererek destek vereceğiz.
-Ülkemizde ciddi bir potansiyel oluşturan Doğa/Yayla/Karavan Turizminin geliştirilmesi için aktif çalışmalar yapacağız. Yeni Karavan Parklarının açılmasını sağlayarak Karavan ve Milli parkların alternatif turizm merkezleri olarak turizme kazandırılması projelerimiz arasında yer alıyor.
-Tur operatörleri ve havayolları ortaklığıyla gerçekleştirmeyi öngördüğümüz projelerle ülkemizde yeni destinasyonlar açılmasına destek olacağız; mevcut destinasyonlar için yeni pazar fırsatlarının yaratılması ve tüm yıla yayılması için projeler hazırlayacağız.
-Engelliler başta olmak üzere herkes için Erişilebilir Turizm kavramının yaygınlaştıracak, böylelikle atıl durumdaki turist potansiyelini turizme kazandıracağız.
-Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında kadın meslektaşlarımıza Pozitif Ayrımcılık yaparak girişimlerini desteleyecek, ödüllendirme ve ihtiyaç duydukları işbirliği ve deneyim aktarımı ile güçlendirilmeleri yönünde çalışacağız.
-Dünyada hızla yaygınlaşan Ev Turizminin uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmesi yönünde çalışacak, seyahat acentelerinin öncülüğünde yürütülmesini sağlayacağız.
-KOMER’de yapacağımız Turizm Merkezi projesinin yanı sıra, MICE sektörünün önemli merkezleri konumundaki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda da TÜRSAB’ın hissesi var. Burada kongre turizminin geliştirilmesi ve önemli kongrelerin Türkiye’ye getirilmesi için çok çok daha aktif olacağız. Hedefimiz TÜRSAB’ın sahip olduğu tüm işletmeleri ile sektör için çalışmasını sağlamak.